Pyysin @muhvua tekemään mulle vaali aiheisen sarjiksen Turun Vasemmistoliiton kaupunkiohjelman pohjalta. Eeli on yksi ehdottomia megasuosikkejani turkulaisista sarjakuvataiteilijoista. Kannattaa ehdottomasti lukea hänen Pipa -sarjakuvaansa, joka käsittelee köyhyyttä söpöjen eläinhahmojen ja mustan huumorin kautta.

Turussa perusopetuksen maksimiryhmäkoot
ovat 1.–2. luokka-asteilla 26 oppilasta ja 3.–6. luokilla 30 oppilasta. Tämä on todella monta oppilasta per opettaja. Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) suosituksen mukaan maksimikoon pitää olla enintään 20 oppilasta per luokka. Miten opettajien jaksaminen riittää ja miten oppilaat saavat tarvitsemansa tuen, kun luokkien oppilasmäärät paukkuvat?

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus -tutkimushankkeen tutkimuksessa todettiin, että pienituloisten perheiden lapsilla on kaksinkertainen riski tulla kiusatuksi muuhun väestöön nähden.

Myös maahanmuuttajataustaisten lasten riski joutua kiusatuksi on suunnilleen yhtä suuri kuin pienituloisimpien perheiden lapsilla, riippumatta maahanmuuttajaperheen tulotasosta.

Nuorisobarometrin mukaan puolet sateenkaarinuorista on kokenut häirintää.

“Kiusaaminen” kuulostaa joltain harmittomalta ja pieneltä. Aikuiset usein vähättelevätkin lasten kokemaa kiusaamista tai sitten haluavat puuttua siihen poliisilla ja kostonhimoisilla rangaistuskeinoilla. Perussuomalaisissa onkin ehdoteltu rikosoikeudellinen vastuuikärajan laskemista 15 ikävuodesta 12 vuoteen.

Todellisuudessa kiusaaminen kuitenkin heijastaa brutaalilla tavalla jo yhteiskunnassa vallitsevia valtarakenteita, joissa vähemmistöt ja vähävaraisten perheiden lapset joutuvat kokemaan huonommuuden tunnetta, syrjintää ja eristämistä jo nuoresta asti. Näiden lasten kiusaamiskokemukset ovat osa sitä pitkää tarinaa, jossa vähävaraiset ja vähemmistöt ajetaan ahtaalle ja heidän mahdollisuutensa osallistua yhteiskuntaan sen tasavertaisina jäseninä kaventuvat.

Kiusaaminen on yleisempää suuremmissa kouluissa ns. “mammuttikouluissa”. Turun lukioissa voi olla jopa 700 oppilasta verrattaen pienempien paikkakuntien esim. Liedon 200 oppilaiden lukioihin. Ilman turvallista aikuista, jolla on aidosti aikaa kohdata lapsi tai nuori kiusaaminen lisääntyy. Luokkakokoja pitää laskea Turussa OAJ:n suosituksiin ja kiusaamista pitää ennaltaehkäistä nuorisotyöllä, ei antaa sen eskaloitua väkivallaksi, johon haetaan poliisin apua.

Arvostan paljon, miten Turun vasemmiston pj ja luokanopettaja Mervi Uusitalo-Heikkilä pitää aina ääntä oppilaiden sekä opettajien hyvinvoinnista. Koulutus ei ole mikään oma erikoisalani, mutta koska 75% Turun budjetista menee nuorten ja lasten palveluihin (lähd. Turun talousarvio 2024), niin olen päättänyt näihinkin asioihin syventymään. Paikallispolitiikasta aukeaa kiinnostavia näkökulmia yhä uudelleen ja uudelleen. Näiden valossa on kiinnostavaa pohtia myös omaa nuoruuttani turkulaisena oppilaana.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *