Olin tällä viikolla kahdessa tulevan juhlavuoden Turku 800 työpajassa: Kaikkien Turku ja Kehittyvä Turku. Jaanpa tässä seitsemän asiaa, jotka varsinkin Kehittyvästä Turusta jäivät mieleeni-
Huom! tämä oli työpaja, ei kaupungin virallinen kanta, mutta osa näistä kehityshankkeista tulee toteutumaan esim. Kupittaan kärki ja Taito kampus ovat juuri nyt tekeillä. Enimmäkseen käytän näitä ajatuksia ponnahduslautana kaupunkitilasta keskusteluun. Elikkä tässä on omia ajatuksiani, joita toin pajoissa esille:
1. Juhlavuodeksi esitettiin ideoita tietysti Fuugan ympäristön kehittämisestä ja sitten esimerkiksi Martin- ja Myllysillan välin uudesta rakentamisesta . Elikkä myös näitä vanhoja puutaloja tod näk puretaan uusien rakennusten alta. Miksi juhlavuosi on yhtä kuin se, että Turun pitää näyttää samalta kuin kaikkien eurooppalaisten metropolien.
2. Nämä hankkeet ovat isoja ja kalliita eli pienillä yhdistyksillä ja yrityksillä ei ole välttämättä varaa jäädä tiloihin sen jälkeen, kun ne on uudistettu. Turulle omalaatuiset taiteilijat ja harrastukset ja sitä mukaa alakulttuurit ajetaan pois keskustasta yhä kauemmas. Tätä on jo tapahtunut yhdistyksille kuten Turun pyöräpajalle Kupittaan kärjen myötä. Kulttuurileikkaukset koettelevat taas paikallisia taideyhdistyksiä.
Sijoitusasunnot hyödyttävät vain pientä osaa rikkaimmista turkulaisista. Asunto keinottelu on myös johtanut ikäviin tuloksiin Helsingissä, jossa monet asunnot ovat keskustassa tyhjillään, koska tällainen asetelma on sijoittajille haluttava. Tietenkin positiivista myös on: esim. tekeillä olevan ratikan kulkureitti tulee varmasti elävöittämään ympäristöään myös syrjäisemmiltä alueilta, jolloin kaikki ei keskittyisi keskustaan. Uusi rakentaminen on tietenkin myös saavutettavampaa liikuntarajoitteisille.
3. Puutaloja voisi kunnostaa. Turussa gryndereille on tyypillistä jättää näitä homehtumaan. Edes peruslämpöä ei aina pidetä. ilmeisesti Turulle (rakennusfirmoille) on taloudellisesti kannattavampaa päästä kaavoituksen jälkeen rakentamaan kerrostaloa. Nämä tilat olisivat turkulaisille taiteilijoille ja harrastajille todella tärkeitä.
4. Hyvin tärkeä asia: Elämme ilmastokriisin aikaa. Uusi rakentaminen kuormittaa ympäristöä valtavasti. Voisimme kunnostaa vanhaa ja säilyttää samalla kulttuuriperinnettä vanhojen puutalojen muodossa. Ajatus juhlavuoden uudesta rakentamisesta tuntuu vähintään tuhlailevalta tällaisessa maailmantilanteessa, varsinkaan, kun Turussa ei ole ottanut yhtä jämäkkää otetta ilmastonmuutokseen varautumisessa.
5. Viime juhlavuosilta olevat rakennushankkeet, joiden lopputulosten piti olla kaikkien turkulaisten käytössä, ovat jääneet yksittäisille yrityksille. Logomo on juuri tällainen tapaus. Täytyy varmistaa, että jos ja kun uusia tiloja tulee, niin paikallisia taiteilijoita ei oteta sinne vain tekemään paikasta trendikästä ja heitetä ulos, kun isommat investoinnit saapuvat. Näen, että tässä asetelmassa on aina jännitettä: omaehtoinen tekeminen ja DIY -kulttuuri ei sovi yhteen kiillotetun steriilin brändi-imagon rakentamisen kanssa.
6. Positiivista: Lapsille ja nuorille pitää olla kohtaamispaikkoja. Parhaita ideoita työpajassa olikin se, että lapsilla olisi Kauppiaskadun päässä leikkipaikkoja.
7. “Villi” idea loppuun: Juhlavuosi voisi olla mainio tilaisuus jalankulun kukoistukselle. Teatterisillan edessä olevan tien voisi sulkea ja siihen tehdä jalankulkijoiden paratiisin, mikä lisäisi alueen viihtyvyyttä ja helpottaisi kulkua Kaupunginteatteriin, Fuugaan ja Väinö Aaltosen museoon. Simppeli tapa nostaa Turun imagoa ja mikä tärkeintä (Turun Kokoomukselle), ei maksa mitään.
0 Comments